Islossning

Published by Ingela Johannesson on

Jag stod lite vid sidan om längst fram i kyrkan som jag hade förmånen att gästa. Min blick vilade på kön av människor som strömmade fram för att ta emot det brutna brödet och det röda vinet. Församlingen firade nattvard. Den där märkliga måltiden som både förenar oss med Gud och med varandra på ett sätt som ingen annan måltid gör. 

Jag såg den gamla, som stapplade fram stödd på sin rullator. Jag såg de unga som med glädje nästan sprang fram. Jag såg också en och annan som med böjt huvud och tunga steg rörde sig mot bordet, som om det fanns något där som skavde, som inte riktig kändes bra. Men i tro på nåden från Jesus delades ändå brödet och vinet. 

Scenen berörde mig. Ögonen tårades. Det var vackert. Det var starkt. Så mycket av det som vi människor bär av skuld och skam nådde där sin källa av befrielse och liv.  

Djupt inne i bönens värld, överraskades jag plötsligt av en person i mängden, som jag inte träffat på många år. Våra ögon möttes i samförstånd och tro. Jag nickade och viskade fram försoningens ord och ett ”Gud välsigne dig”. Då hände något som jag tror bara kan hända i Guds egen närvaro, både hos personen jag mötte, men också i mitt eget liv och i själva rummet.  Det var som om det som var fruset smälte, som om det hårda blev mjukt, som om anden fick liv. Det var som om isen bröts sönder och vattnet fick frihet att röra sig igen. En mäktig Guds kraft bröt igenom. Islossning.  

För någon vecka sedan hände det rent fysiskt här i vår egen stad. Umeälvens is gav vika för värmen och våren. 450 kubikmeter vatten per sekund fick återigen frihet att flöda fritt med allt vad det innebär av kraft och liv. Det är helt underbart att bevittna detta varje vår. För mig är det också ett vittnesbörd om Guds mäktiga kraft 

Bibeln säger: ”Gud sänder sitt ord, och isen smälter, han andas, och vattnet strömmar.” (Ps 147:18) Det händer alltid något när Gud talar. Livet tinar, isen smälter, jorden blir åter möjlig att bryta, hjärtat får liv och rummet fylls av Guds Ande. 

Att Gud ska tala är också min bön inför framtiden. Jag ber att Gud skall sända sitt ord. Jag ber om en andlig islossning i vårt land och i vår värld. Kanske kan det ske med början redan denna vår? Det skulle verkligen vara en välsignelse. 

  

  

Ulf Sundkvist, pastor och föreståndare 

Kategorier: BloggMedlem